De Achtste Dag
In 2008 klapte het Europese financiële stelsel bijna in elkaar. Vandaag, op ‘de achtste dag’, delen de hoofdpersonen hun diepste inzichten, frustraties en angsten over de crisis. Hoe ging het eraan toe in de achterkamers van de macht? En waar staan we nu, tien jaar later?
Trailer
“Het was zo groot, zo zwart, zo onbekend, ik wilde wegblijven daarvan.” Oud-minister Bos is duidelijk over zijn angsten voor de grote onbekende crisis die hard op de deur klopte.
Samen met andere Europese politici en toezichthouders stopte hij op kosten van de belastingbetaler honderden miljarden in het redden van banken, om te voorkomen dat de hele boel echt in elkaar klapte. Hoe ging dat nou echt? Hoe neem je een beslissing om miljarden te stoppen in een bank waarvan je niets weet?
De Achtste Dag neemt je mee naar de zeven spannendste dagen van 2008. Van overstroomde badkamers met jengelende kinderen naar hazenslaapjes op zeventiende-eeuwse bankjes en tapijten. Van comfortabele auto-achterbanken tot oude regeringsvliegtuigen en broeierige kamers. Het redden van een bank gaat je niet in koude kleren zitten, laat staan als de val van die ene bank de ondergang van het hele Europese financiële systeem in gang zou kunnen zetten. Geen banken en geen geld, nergens meer kunnen pinnen, geen eten meer in de supermarkten en geen benzine bij de pomp. Een film over een burenstrijd tussen België en Nederland, die uit de hand dreigt te lopen door conflicterende karakters en cultuurverschillen. De botheid – door Nout Wellink oprechte arrogantie genoemd – van de Nederlanders, botst hard met de flegmatieke houding van de Belgen. En dat in een week waarin elke beslissing om een bank wel of niet te redden, waar dan ook in Europa, alsnog het wankele evenwicht voorgoed dreigde te verstoren.
En nu? Gaat het echt weer zo goed als we denken? Kunnen we rustig gaan slapen? Dat is nog maar de vraag, aldus Bos en Trichet. “Een van de grootste redenen van de crisis waren de hoge schulden. Nu zijn ze nog hoger dan in 2008. De risico’s op een grote crisis zijn nu misschien nog wel groter dan voor 2008.”
Met Jan Peter Balkenende, Wouter Bos, Jean-Claude Trichet, Mervyn King, Yves Leterme, Didier Reynders en Nout Wellink.
———————————
Niet te zien op CineDeli
Credits
- Met
- Jan Peter Balkenende, Wouter Bos, Jean-Claude Trichet, Mervyn King, Yves Leterme, Didier Reynders en Nout Wellink
- Regie
- Robert Kosters en Yan Ting Yuen
- Producent
- Fabie Hulsebos, Docmakers