Puinhoop

Nederland, 2022, 85'

Een intieme documentaire, gefilmd over een periode van meer dan 10 jaar, over de worsteling van een kind om onafhankelijk te zijn van een ouder die hem niet wil loslaten.

Nederlands Film Festival, 2022

Trailer

Na twintig jaar het contact met zijn moeder met borderline tot een minimum beperkt te hebben, wordt filmmaker Allard gebeld door de politie. Haar huis is totaal verwaarloosd, buren klagen en professionele hulp is per direct nodig.

Allard neemt een deel van de verantwoordelijkheid van de zorg voor zijn moeder op zich maar raakt hierdoor steeds meer verstrikt in ruzies en trauma’s uit zijn jeugd.  Naarmate zijn moeders toestand verslechtert vervagen de harde lijnen die Allard bewust had opgebouwd tussen hun. Ook Allard vervalt hierdoor in oude patronen en wordt gedwongen kritisch naar zichzelf te gaan kijken om zo tot acceptatie en liefde voor zijn moeder te kunnen komen en ook te voorkomen dat hij zijn trauma niet doorgeeft aan zijn eigen jonge dochter.

Puinhoop, gefilmd over een periode van meer dan 10 jaar, is een intieme documentaire over de worsteling van een kind om onafhankelijk te zijn van een ouder die hem niet wil loslaten.

 

Over de maker

Allard Detiger is documentaire-, televisie- en commercialregisseur en editor die de European Media Master of Arts aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht heeft afgerond. Na zijn eindexamenfilm ‘We Love Putin’ heeft hij een aantal documentaires in Rusland gemaakt. In Nederland heeft hij een drietal van 50-minuten-documentaires voor de televisie gemaakt: ‘Alexander van Slobbe, grootmeester van het kleine’ (NTR, Uur van de Wolf); ‘Claudy Jongstra, Verweven Wereld’ (AVRO, Close Up) en ‘Het andere geluid van Volendam’ (BNN). In zijn films is hij altijd op zoek naar de dualiteit in de mens, de discrepantie tussen de ideeën en levensfilosofie en de werkelijke invulling van mensen hun levens.

 

Samenwerking Trimbos-Instituut

In samenwerking met Trimbos-instituut organiseren we een tiental van speciale vertoningen in filmtheaters door heel het land. Hierbij zullen, naast Allard Detiger zelf, specialisten van het instituut meer vertellen over mentale problematiek en KOPP/KOV. Het doel van deze samenwerking is om de stigmatisering omtrent mentale problematiek en KOPP/KOV te verkleinen, zichtbaarheid te vergroten en het gesprek over de rol in de maatschappij aan te wakkeren. KOPP/KOV staat voor Kinderen van Ouders met Psychische Problemen (KOPP) en Kinderen van Ouders met Verslavingsproblemen (KOV). Voorbeelden van problematiek zijn eetstoornissen, ADHD, depressie en angststoornissen. Het kan gaan om één of beide ouders. De problematiek van de ouder(s) heeft vaak gevolgen voor het hele gezin. KOPP/KOV lopen twee tot vier keer meer kans dan andere kinderen om zelf ook psychische problemen of een verslaving te ontwikkelen, in hun jeugd of als ze volwassen zijn.

 

Share

Festivals & Prijzen

Nederlands Film Festival 2022
Wereldpremière

Credits

Regie
Allard Detiger
Camera
Marco Nauta, Bas Andries
Geluid
Carla van der Meijs
Montage
Paul de Heer
Muziek
Jeroen Goeijers
Producent
Niek Koppen en Jan de Ruiter, Selfmade Films

Kijkwijzer

  • 12 jaar
  • drugs of alcohol
  • grof taalgebruik