Nu in het filmtheater

Where Dragons Live

Nederland/VK, 2024, 83'

Een documentaire vol verbeeldingskracht van Suzanne Raes (Dicht bij Vermeer), waarin een excentrieke familie bij het leegruimen van het ouderlijk huis de angsten uit hun kindertijd moet verwerken.

Sheffield Doc Fest, 2024
IDFA, 2024

Trailer

Als je bang bent voor de monsters onder je bed en probeert moedig genoeg te zijn om ze onder ogen te komen, kun je maar beter een verhaal verzinnen. Harriet en haar drie oudere broers beleefden ’tussen de draken’ op Cumnor Place een magische kindertijd, met betoverde tuinen, sprookjes en nachtmerries.

Nu ze volwassen zijn en hun beide ouders zijn overleden, komen broers en zus samen om het familiehuis op te ruimen zodat het verkocht kan worden. En bij het leegruimen van de uitpuilende zolders en overvolle kamers proberen ze zich te verhouden tot hun veeleisende en excentrieke ouders en hun onorthodoxe en soms traumatische opvoeding te verwerken.

Regisseur Suzanne Raes heeft in 2024 liefst twee documentaires gemaakt die de draak belichten. Geluif in ’t goeje is sinds 10 oktober in de Limburgse filmtheaters te zien.

Suzanne Raes en hoofdpersonage Harriet Impey zijn bij een aantal speciale vertoningen aanwezig voor een nagesprek! Op 26/11 in Filmhuis Alkmaar, 1/12 Schuur Haarlem, 2/11 Filmhuis Lumen Delft, 4/12 Chassé Breda en 8/12 Kijkhuis Leiden.

 

Over de maker

Suzanne Raes werkt al meer dan 20 jaar als onafhankelijk regisseur van documentaires. Haar vroege films o.a. De Huizen van Hristina (2007), The Rainbow Warriors of Waiheke Island (2009) en De Opvolger van Kakiemon (2012) gingen in première op IDFA en wonnen verschillende prijzen op internationale festivals. Haar film Kom Nader over Boudewijn de Groot ontving in 2015 de IDFA Music Audience Award. Voor haar film De Tegenprestatie (2015) over de Rotterdamse sociale dienst won zij een Gouden Kalf.

In 2023 was haar film Dicht bij Vermeer de enige Nederlandse lange documentaire die in aanmerking kwam voor een Academy Award® voor Best Documentary Feature, na succesvolle vertoningen in Nederland, de Verenigde Staten en Duitsland. De film werd ook genomineerd voor een Gouden Kalf en won de Speciale Juryprijs op het Guangzhou International Documentary Film Festival. Dicht bij Vermeer is tot nu toe verkocht aan 15 landen.

Voor mij is de draak samenstelling van dingen waar we bang voor zijn. Het kan een diep gewortelde instinctieve angst zijn, voor echte bedreigingen, voor vuur, of voor onbegrepen natuurlijke uitbarstingen. Het kan ook een kinderlijke angst zijn voor het donker, voor verborgen monsters onder je bed. Maar angst kan ook aantrekkelijk zijn: we zijn graag bang, we houden van dingen die groter zijn dan onszelf. Het zijn dit soort angsten waar verhalen van oudsher over gaan. Verhalen waarin monsters worden bevochten, of waarin natuurverschijnselen ‘logisch’ worden verklaard. Fantasie, of beter nog verbeelding, is een manier waarop mensen altijd hebben geprobeerd hun angsten te beteugelen of om te buigen. En verhalen dienen ook om kinderen op te voeden: ga niet alleen in het donker een bos of een grot in! We voeden kinderen nog steeds op met verhalen, om hen grip te geven op een vaak onbegrijpelijke en gruwelijke wereld. – Suzanne Raes

Share

Festivals & Prijzen

Sheffield Doc Fest 2024
Wereldpremière
IDFA 2024
Nominatie Best Dutch Film

Credits

Regie
Suzanne Raes
Producent
Ilja Roomans voor Docmakers
Coproducent
Reece Cargan
Camera
Victor Horstink
Montage
David Arthur
Geluid
Tim van Peppen, Alex Booy
Release
28 november 2024

Kijkwijzer

  • alle leeftijden