Ademloos

België, 2018, 79'

De Belgische filmmaker Daniel Lambo start na de dood van zijn vader een onderzoek naar de dodelijke asbestindustrie. De zoektocht levert bizarre onthullingen op.

MOOOV, 2019

Trailer

Filmmaker Daniël Lambo groeide op tussen het asbest van Eternit in Kapelle-op-den-Bos. Het gerespecteerde bedrijf zorgde voor werkgelegenheid en welvaart in de streek, ook Daniëls vader was arbeider en vakbondsman in de fabriek. Wanneer de eerste slachtoffers vallen, zijn er maar weinigen die het opnemen tegen het bedrijf. Ook Daniëls vader niet. Hij wil weten waarom en trekt op onderzoek. Hoewel asbest sinds ’98 verboden is in België, behoort de kwalijke stof lang niet tot het verleden. Zijn onderzoek brengt Daniël naar in een dorp in Centraal-India, waar een dochterbedrijf van Eternit tot 2002 op grote schaal asbest produceerde. Het gebied is nu één van de grootste asbeststorten ter wereld. Familieleden van slachtoffers in België zijn verbolgen over deze praktijken en staan de slachtoffers in India bij in hun strijd voor rechtvaardigheid en voor een propere leefomgeving. Hun droom is een wereldwijd verbod op asbest, maar daarvoor moeten ze het opnemen tegen de machtige asbestindustrie.

‘Ademloos’ vertelt een David versus Goliath verhaal dat vertrekt vanuit onze Vlaamse achtertuin maar tentakels heeft tot in het verre India. De film laat zien hoe moedige enkelingen de strijd aangaan met een wereldindustrie die duizenden doden op zijn geweten heeft, maar daar geen rekenschap voor wil afleggen.

In samenwerking met Dalton Distribution

Share

Festivals & Prijzen

MOOOV 2019
Winnaar Publieksprijs

Credits

Regie 
Daniël Lambo
Scenario 
Daniël Lambo, Maarten Schmidt
Muziek 
Peter Baert
Producent
Maarten Schmidt (Storyhouse), Quentin Noirfalisse (Dancing Dog), Daniël Lambo (Lambo Films)