Curaçao
“Vos en Snoep houden ons een spiegel voor en het beeld is verre van vleiend. Ze leggen daarmee de vinger op de zere plek, want we worden liever niet herinnerd aan ons verleden als koloniale mogendheid en handelsnatie.”
★★★★ – de Volkskrant
Curaçao is eeuwenlang van groot economisch belang geweest voor Nederland. Vanaf de 17e-eeuw tot diep in de 19e-eeuw werd hier door de Hollanders slavenhandel gedreven. Veel van de huidige inwoners stammen af van de slaven.
De Nederlandse filmmakers Sarah Vos en Sander Snoep brengen in hun documentaire Curaçao in beeld hoe dat verleden tot op de dag van vandaag doorwerkt. Want naast de oorspronkelijke bevolking zijn er ook altijd veel (blanke) Nederlanders op het eiland. Vos en Snoep laten zien hoe die twee werelden vrijwel volledig van elkaar gescheiden zijn.
De Nederlanders brengen veel tijd door in hun luxe resorts, waar ze feesten, drinken en eten – het liefst onder elkaar. Van de geschiedenis hebben ze geen benul, welke invloed hun aanwezigheid heeft op de samenleving van het eiland gaat volkomen langs hen heen. De zwarte bewoners komen zij enkel tegen als zwijgzaam, bedienend personeel. Pogingen hierin verandering te brengen, mislukken overwegend door de blanke vooringenomenheid.