De keuze van mijn vader

‘Een prachtig portret van een dochter die probeert haar vader te begrijpen.’ – JAN Magazine

‘Een fraaie botsing tussen pragmatisme en sentiment.’ – ★★★★, Het Parool

‘Een intiem, kalm speurend familieportret.’ – ★★★★, de Volkskrant

‘De keuze van mijn vader is vele films ineen. Een egodocumentaire die geen egodocumentaire is. Een historisch document over de grote Chinese migratiestromen sinds de Grote Sprong Voorwaarts en de Culturele Revolutie. Een speels filosofisch essay met geënsceneerde scènes over wat vrijheid en identiteit zijn, en over de vraag waarom haar vader, die partijbons had kunnen worden, restauranthouder werd.’ – ★★★★, NRC

‘Een ontroerend, kraakhelder portret van Yuens vader.’ – ★★★★, Trouw

Wereldpremière IFFR, 2017

In De keuze van mijn vader (My Father’s Choice) probeert Yan Ting Yuen (Het geheim van de HEMA) toegang te krijgen tot de persoonlijke geschiedenis van haar zwijgzame vader, Chinees restauranthouder in Maastricht, en zijn familie. Hierbij komt ze er achter dat deze onlosmakelijk is verbonden met de grote ontwikkelingen van de afgelopen halve eeuw in China. Zoals de hongersnood in de jaren vijftig, de Culturele Revolutie in de jaren zestig en de exodus naar het Westen in de jaren zeventig.

Er ontrolt zich een verhaal waarin voortdurend de verhouding tussen het individuele en het collectieve, tussen de kleine persoonlijke belevenissen en de grote wereldgeschiedenis op scherp staat. De keuzes van de vader lijken rationeel en onontkoombaar met het oog op de grote veranderingen. Migratie naar een betere plek elders lijkt logisch. Maar is het uiteindelijk echt altijd beter om weg te gaan dan te blijven? Valt er wat te kiezen? Wie of wat bepalen uiteindelijk de keuzes in je leven?

Nu te huur via Vimeo On Demand!

TERUGLEZEN // Recensie de Volkskrant
TERUGLUISTEREN // Interview Yan Ting Yuen bij Nooit Meer Slapen

Share

Kijkwijzer

  • 12 jaar
  • angst
  • geweld