De rode ziel

Nederland, 2017, 92'

Meer dan 50 jaar na de dood van Josef Stalin zijn de Russen nog steeds diep verdeeld over hoe ze moeten omgaan met de herinneringen aan hun pijnlijke verleden.

IDFA, 2017

Trailer

In het land waar nagenoeg geen enkele familie gevrijwaard is gebleven van Stalins terreur van honger, angst en geweld, is nooit iemand veroordeeld voor de misdaden begaan onder zijn bewind. Is Stalin een held die de Sovjet-Unie naar de overwinning heeft geleid? Of kan hij verantwoordelijk worden gesteld voor de miljoenen slachtoffers die onder zijn regime zijn gevallen? Tot op de dag van vandaag, meer dan 50 jaar na de dood van Jozef Stalin, zijn de inwoners van het huidige Rusland diep verdeeld over hoe om te gaan met pijnlijke herinneringen uit dit verleden.

In een mozaïek van intieme portretten spreken gewone hedendaagse Russen over hun trauma’s, geworteld in een gewelddadig verleden. Verhalen van trots en pijn wisselen elkaar af. Nostalgische verhalen over hoe het land onder het communistisch ideaal floreerde, staan lijnrecht tegenover pijnlijke herinneringen aan honger, geweld en verraad. Niet zelden hebben deze tegenstrijdige zienswijzen zich verenigd in één persoon. Gaandeweg laat deze indringende film zien hoe het Sovjetverleden doorleeft in de huidige generaties en daarmee het Rusland van nu nog steeds bepaalt.

In samenwerking met Mokum Filmdistributie

———————————

Niet te zien op CineDeli

Share

Festivals & Prijzen

IDFA 2017

Credits

Regie
Jessica Gorter
Productie 
Frank van den Engel, Zeppers Film & TV

Kijkwijzer

  • alle leeftijden