Goede Buren

Nederland, 2016, 82'

Toen de Rotterdamse Bep de Bruin na 10 jaar dood in haar woning werd gevonden door bouwvakkers, was de stad in shock. Niemand had haar gemist. Hoe kon dit gebeuren? Een aangrijpende, hartverwarmende documentaire over eenzaamheid en ouder worden.

IDFA, 2018

Trailer

Ada (59) en haar nuchtere overbuurvrouw Wilma (70) besluiten vrijwilligers te worden voor het gemeentelijke antwoord: een campagne tegen eenzaamheid. Samen leggen ze huisbezoeken af, op zoek naar eenzame ouderen die hulp nodig hebben. Zo ontmoeten ze Jan (81) en Til (85). Jan heeft zeven jaar lang nauwelijks zijn huis verlaten. In zijn gevecht om onafhankelijk te blijven, wordt hij steeds eenzamer. Til is een sterke en koppige vrouw, die elk aanbod van ondersteuning weigert. De enige aan wie ze haar diepste gevoelens toevertrouwt is haar hond Sandy.

Diep geraakt door hun eenzaamheid besluiten Ada en Wilma in actie te komen. Maar kun je iemand wel uit zijn eenzaamheid bevrijden?  En waar ligt de grens tussen zorgen voor en bemoeien met? Goede Buren laat het weerbarstige dagelijks (samen)leven zien in een mix van rauwe realiteit en humor.

 

Goed Gesprek

Onder de naam Goede Buren + Goed Gesprek organiseren distributeur Cinema Delicatessen en producent Basalt Film in verschillende filmtheaters zogenaamde Goede Gesprekken: een serie vertoningen van de documentaire, gevolgd door nagesprekken over de lokale aanpak van eenzaamheid.

Goede Buren is een aangrijpende, hartverwarmende documentaire over eenzaamheid en ouder worden en biedt een realistisch, concreet handvat voor een Goed Gesprek – een toegankelijke manier om met collega’s, buurtgenoten, vrienden of vrijwilligers over (de aanpak van) eenzaamheid te praten.

Ook u kunt een vertoning van Goede Buren + Goed Gesprek organiseren! Download voor meer informatie brochure en checklist voor het organiseren van een Goed Gesprek. Op de website van Een tegen Eenzaamheid is tevens meer informatie te vinden.

Eerder werden al op maat gemaakte paneldiscussies georganiseerd in samenwerking met een aantal Gemeenten om de lokale aanpak van eenzaamheid te agenderen; mét en voor lokale beleidsmakers, zorgaanbieders, vrijwilligersorganisaties, politici en andere professionals; over de complexiteit, specifieke feiten en mogelijke valkuilen bij de aanpak van eenzaamheid. Een conversation starter, die als basis fungeert voor lokaal beleid. Voor de Gemeenten een uitgelezen kans tot het smeden van lokale coalities, om het gesprek over de lokale aanpak aan te zwengelen en/of (waar deze al bestaan) aan te scherpen of uit te diepen. Tevens een toevoeging aan de randprogrammering van het betreffende filmtheater, interessant voor een algemeen publiek. De serie Goede Buren + Goed Gesprek is onderdeel van de nationale campagne Een tegen Eenzaamheid, geïnitieerd door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

———————————

Niet te zien op CineDeli.

Share

Festivals & Prijzen

IDFA 2018

Credits

Regie
Stella van Voorst van Beest
Producent
Simone van den Broek, Basalt Film

Kijkwijzer

  • alle leeftijden