IDFA Zomertour 2011

Twee lange en twee korte documentaires in één programma: de nieuwe zomerse versie van de IDFA-tour!

Heeft u de festivalfavorieten van het IDFA gemist? Dan krijgt u deze zomer alsnog de kans deze in een bioscoop bij u in de buurt te zien. IDFA en Cinema Delicatessen brengen onder de noemer Best of IDFA Zomertour twee lange en twee korte documentaires uit in één doorlopend programma.
The Boy Mir – Ten Years in Afghanistan
De Britse filmmaker Phil Grabsky (In Search of Mozart, In Search of Beethoven) leerde de Afghaanse jongen Mir kennen toen hij hem filmde voor het in 2003 op IDFA vertoonde The Boy Who Plays on the Buddhas of Bamiyan. Mir was met zijn familie uit het noorden gevlucht en woonde in een grot vlak bij de plaats waar de Taliban de gigantische antieke Boeddhabeelden hadden opgeblazen. Grabsky besloot Mir tien jaar lang te blijven volgen. In The Boy Mir zien we hem opgroeien van een speelse achtjarige tot een jongeman met een onzekere toekomst. Grabsky toont het dagelijks leven van een arme Afghaanse familie en laat Mir, diens vader en Mirs zorgzame zwager vertellen wat hen bezighoudt. Ze zijn terug in hun dorpje in het noorden. Het is er nu rustig, maar de vooruitgang gaat langzaam. Mir wilde als kind leraar of president worden maar is nu vooral bezig met overleven. Hij moet ploegen, hout sprokkelen en steenkool laden in een levensgevaarlijke mijn. Nieuwsberichten informeren ons van tijd tot tijd over de moeizame vorderingen van de buitenlandse troepen, maar Mirs problemen zijn alledaagser van aard. Ondanks alles, zit er veel humor en plezier in de film. Het is een eerbetoon aan de menselijke natuur, maar ook een onthullend inkijkje in Afghanistan.
Steam of Life
Dikke mannen, magere mannen, afgetrainde mannen, kerstmannen, zwervers: allemaal bezoeken ze de Finse sauna. Wie geen sauna in de buurt heeft, bouwt er eentje. Beelden van mannen in een oude, beslagen caravan, auto of telefooncel lijken scènes uit een absurdistisch toneelstuk. Als ze eenmaal in de sauna zitten, veelal met een fles drank bij de hand, komen de verhalen los. Omgeven door stoom, naakt en zwetend, laat de Fin zijn gevoelige kant zien. Een dikke man vertelt snikkend over zijn jeugdtrauma. Een andere man vertelt hoe dankbaar hij is voor zijn huidige, simpele leven, na een voorgeschiedenis van drank en misdaad. Een vader huilt om zijn gestorven kind. In het stoom van de sauna lijken tranen minder op te vallen. Mooie, ontroerende, kleine verhalen worden afgewisseld met beelden van het Finse landschap. Het beeld van de Scandinavische man als stoere, ruwe bolster is na het zien van Steam of Life voorgoed veranderd.
(Klik hier voor de trailer)
Anne vliegt
Wie de elfjarige Anne ziet fietsen, over hekken klimmen of op een trampoline springen, ziet een normale vrolijke meid. Toch zit ze ergens mee. Anne heeft Gilles de la Tourette. Zo móet ze vaak rondjes draaien – altijd naar rechts. Of móet ze opeens overal aan likken. Tijdens het boodschappen doen kan dat een tomaat zijn, maar ook de kassa, of een statiegeldfles. Anne schaamt zich daar wel eens voor. Ze wil leren hoe ze moet uitleggen wat er met haar aan de hand is en probeert haar tics soms wel een hele schooldag in te houden. Langer is te moeilijk: "Net als onder water moet je na een tijdje toch ademen, zo voelt dat." Naast haar tics is Anne ook emotioneler dan naar leeftijdsgenootjes. "Als ik boos word, word ik drie keer zo boos als jullie." Ondanks haar probleem doet Anne er alles aan om toch zo gewoon mogelijk door het leven te gaan. Ze speelt graag met haar vriendinnen en beste vriend, die ze niets meer over haar tics uit hoeft te leggen. "Die zien het niet eens meer."
Jongens zijn we
Een idyllische ode aan het jongen-zijn. Twee jonge boezemvrienden filosoferen over vriendschap en de betekenis van opgroeien. Ze laten in en rond het huis zien hoe ze hun dagen doorbrengen tijdens een mooie zomer in hun lieflijk gelegen dorp. "Een echte jongen houdt van varen en van klooien." De camera zit hen op de hielen als ze door heggen en hagen met een doos negerzoenen naar de glanzende ramen van de buren sluipen. Ze smeren de zoetigheid bij het wegrennen lachend op hun gezicht. Ze varen door sloten, zwemmen met hun vrienden in een meer, bespreken de nadelen van scheren en okselhaar, steken scheten in de fik en kijken in hun favoriete tietenboek. Jim en Sam zijn al van jongs af aan vrienden en kunnen niet meer zonder elkaar. "Zonder vriend door ’t leven, dat is gewoon saai." Maar na de vakantie zal Jim naar de middelbare school gaan. Sam denkt dat ze altijd vrienden zullen blijven, Jim is daar niet helemaal zeker van. "Ik ga een stapje hoger, me toch meer jongeman voelen." Bij een zelfgestookt vuurtje waarop ze marshmallows roosteren, nemen ze afscheid van de zomer en het jongen-zijn.
IDFA Zomertour speellijst

Eindhoven
Plaza Futura
Maandag 31 juli
Nijmegen
LUX Nijmegen
Vrijdag 5 augustus
Rotterdam
LantarenVenster
Zondag 7 augustus

 

Utrecht
Filmtheater ’t Hoogt
Zondag 7 augustus
Arnhem
Focus Filmtheater
Maandag 8 augustus
Haarlem
Filmschuur
Zaterdag 20 augustus

 

Maastricht
Filmtheater Lumière
Zaterdag 20 augustus
Hilversum
Filmtheater Hilversum
Zondag 21 augustus
Bussum
Filmhuis Bussum
Zaterdag 3 september

 

Den Bosch
Verkadefabriek
Zondag 11 september  
Amsterdam
de Balie
Zaterdag 17 september  
Zondag 18 september
Apeldoorn
Filmtheater Gigant
Zondag 18 september

 

Deventer
Filmhuis de Keizer
Zondag 18 september
Hoorn
Cinema Oostereiland
Dinsdag 20 september
Dinsdag 27 september
Enschede
Concordia
Zondag 9 oktober

Share

Kijkwijzer

  • 9 jaar
  • angst
  • grof taalgebruik