Huren

Kumaré

VS, 2011, 84'

Bij wijze van experiment besluit de jonge Amerikaan Vikram Gandhi zich voor te doen als Guru, met het idee volgelingen te vergaren en vervolgens zijn ware identiteit te onthullen. Dat gaat beter dan gepland – zo blijkt in deze hilarische en hartverwarmende film.

Trailer

Deze film is ook beschikbaar op:

Filmmaker Vikram Gandhi – een jonge Amerikaan uit een Indiase familie aan de Amerikaanse oostkust – verwondert zich over het succes van op oosterse leest geschoeide goeroes in het welvarendste deel van de wereld. Bij wijze van experiment besluit Gandhi zich de fijne kneepjes van yoga eigen te maken. Hij verkleedt zich als goeroe, laat zijn baard staan, meet zich een vet accent aan en trekt onder de naam Kumaré naar de woestijnstad Phoenix in Arizona. Daar krijgt hij al gauw een groep volgelingen, die hij leert mediteren op teksten als “Be all that you can be”. De situaties met zijn volgers zijn zowel hilarisch als ontroerend, en Gandhi blijft zijn volgers met mildheid en sympathie behandelen.

In een wereld die hij in Kumaré’s gedaante voorstelt als louter illusie en voortbrengsel van ons innerlijk oog, werpt de filmmaker de vraag op of het een probleem is dat hij in zijn rol als goeroe zelf een vleesgeworden illusie is — wat de kijker tot de vraag brengt of de ogenschijnlijk als fake-documentaire opgezette film een diepere waarheid verhult.

Share

Credits

Regie
Vikram Gandhi
Camera
Kahlil Hudson, Daniel Leeb
Montage
Adam Barton, Nathan Russell
Muziek
Alex Kliment, Hisham Bharoocha, Sanjay Khanna
Producenten
Brendan Colthurst, Bryan Carmel

Kijkwijzer

  • alle leeftijden