N – The Madness of Reason

België/Nederland/Duitsland, 2011, 102'

Zowel muzikaal als visueel verbluffende docudrama reconstrueert het verhaal van de kleurrijke Fransman Raymond Borremans, wiens levenswerk, een encyclopedie over Afrika, stopt bij de letter N.

In deze zowel muzikaal als visueel verbluffende film reconstrueert regisseur Peter Krüger het verhaal van een ongewone obsessie. De Fransman Raymond Borremans ruilde begin vorige eeuw Europa in voor Afrika om de allereerste encyclopedie van dit continent samen te stellen, maar overleed bij de letter N. Vandaag dwaalt zijn rusteloze geest door West-Afrika op zoek naar een nieuwe bestemming. Hij wil zijn werk alsnog afmaken, maar wordt geconfronteerd met burgeroorlogen en geweld. De kijker krijgt geleidelijk zicht op de waanzin van het Westerse, rationele denken. Zwevend tussen droom en werkelijkheid, wordt de Westerse rede geconfronteerd met Afrikaanse spiritualiteit.

N – The Madness of Reason is wellicht één van de meest prestigieuze documentaireprojecten die recent gemaakt zijn. Het heeft in total 8 jaar geduurd om dit ‘magnum opus’ te realiseren. De film werd in West-Afrika (Mali, Senegal en Ivoorkust) gefilmd. De Nigeriaanse schrijver en Booker Prize-winnaar Ben Okri schreef de teksten voor de documentaire.

In samenwerking met Mokum Filmdistributie.

———————————

Niet te zien op CineDeli

 

 

Share

Credits

Scenario & regie
Peter Krüger
Camera
Rimvydas Leipus
Geluid
Ludo van Pachterbeke & Benoît Bruwier
Montage
Nico Leunen
Originele muziek 
Walter Hus
Voice-over
Michael Lonsdale
Producent
Peter Krüger (Inti Films), Daniel de Valck (Cobra Films), Meike Martens (Blinker Filmproduktion), Wink de Putter (Dieptescherpte) en Wilfried van Baelen (Mollywood)

Kijkwijzer

  • 12 jaar
  • angst