Nima Temba Sherpa

‘Margriet Jansen filmt dat zonder enige sensatiezucht. Zo is haar hele film: rustig, eerlijk, zonder ophef.’ – Het Parool

De sherpa Nima Temba zou een leven als keuterboer hebben geleid, hoog in de bergen van Nepal. Ware het niet dat de bestaansmiddelen in het dal ontoereikend zijn om hem, zijn zes broers en hun gezinnen, te voeden. Zij zijn vertrokken. Alleen zijn ouders leven er nog, samen met de oudste broer. Nima en zijn broers wonen en werken in de hoofdstad Kathmandu. Daarvandaan vertrekken er bijna dagelijks klimexpedities en toeristische trektochten door het Himalaya gebergte. Dit soort expedities vormt de vaste inkomstenbron van vele sherpa’s zoals Nima.

De documentaire Nima Temba Sherpa volgt deze ervaren berggids tijdens een van zijn expedities, waarin een poging wordt gewaagd om de top van de 8200 meter hoge Cho Oyu te beklimmen. Nima is de leider van het team van sherpa’s, hij moet beoordelen of de weersomstandigheden en de conditie van de deelnemers het toelaten om een toppoging te wagen. Het wordt een barre en gevaarlijke tocht, waarbij slechts enkele klimmers de top zullen halen.

Deze film toont de wereld van de bergsport nu eens niet vanuit de westerse klimmers, maar vanuit het perspectief van een hardwerkende sherpa, voor wie het respect voor de natuur, de veiligheid van zijn mensen en de verantwoordelijkheid voor zijn gezin uiteindelijk zwaarder wegen dan de blinde ambitie om de top te bereiken.

 

Share