Pianomania

“De intrigerende documentaire van Robert Cibis en Lilian Frank heet niet voor niets Pianomania, want het niveau van muzikale abstractie en technische volmaaktheid dat hier bereikt wordt, grenst aan het krankzinnige en gaat er soms overheen.”
★★★★
– Het Parool

Stefan Knüpfer, de innemende concerttechnicus en pianostemmer van Steinway & Sons, staat een rits beroemde concertpianisten bij in hun zoektocht naar de perfecte klank. Knüpfer gebruikt geen visuele meetinstrumenten om de vleugels te stemmen: hij vertrouwt op zijn gehoor en zijn aandacht voor detail. Met humor, engelengeduld en een flinke dosis inventiviteit sleutelt hij net zo lang aan de vleugels tot het geluid de pianisten kan bekoren. Dat is niet altijd een gemakkelijke opgave. “Pianisten zijn nooit echt tevreden”, vertrouwt Knüpfer de camera toe.
De film volgt Knüpfer terwijl hij zich voorbereidt op Pierre-Laurent Aimards opnames van Bachs “Die Kunst der Fuge” in het Wiener Konzerthaus. Als de favoriete vleugel van de pianist wordt verkocht, loopt de spanning flink op. Knüpfer start een zoektocht naar een nieuwe vleugel die aan de eisen van de perfectionistische pianist kan voldoen. Zal het Knüpfer bijtijds lukken een goed alternatief te vinden voor Aimards favoriete Steinway? Tussen alle stress door valt er genoeg te genieten van een hoop fraaie muziek in de concertzalen die Knüpfer aandoet in de film.
Pianomania gunt de kijker een intieme blik in de bijzondere wereld van Stefan Knüpfer en zijn werk met beroemde pianisten zoals Lang Lang, Alfred Brendel, Rudolf Buchbinder, Till Fellner en Pierre-Laurent Aimard.

Share

Kijkwijzer

  • alle leeftijden