The Best of IDFA on Tour 2012/2013

De Best of IDFA Tour bestaat dit jaar uit de volgende vier films:

First Cousin Once Removed (r: Alan Berliner | VS, 78′)
Filmmaker Alan Berliner schetst een intiem portret van zijn achterneef en voormalige mentor Edwin Honig tijdens diens laatste levensjaren, die zijn getekend door Alzheimer. Honig, ooit een vooraanstaand en bekroond dichter, heeft in de laatste fase van zijn ziekte samen met zijn geheugen ook de relatie met zijn eigen verleden en persoonlijke identiteit goeddeels verloren. Zijn po√ętische ziel flakkert tijdens de gesprekken regelmaat op, wat prachtige passages oplevert. De ziekte van Honig wordt met compassie en humor benaderd. Zijn levensloop, gekenmerkt door tragedie, liefde en verlies, onderstreept het belang van ons vermogen om te onthouden en te vergeten.

The Only Son (r: Simonka de Jong | NL, 90′)
De Tibetaanse Pema en zijn zusjes groeiden op in een kindertehuis in de hoofdstad, terwijl hun ouders in een bergdorp in de Himalaya bleven wonen. Als Pema met zijn zusjes een bezoek brengt aan het afgelegen gehucht, is het weerzien aanvankelijk hartelijk. Maar al gauw lopen de spanningen op: de ouders willen dat Pema de boerderij overneemt en met een lokaal meisje trouwt. Onder spectaculaire beelden van het berglandschap schrijnt een gevoelig generatieconflict.

Little World (r: Marcel Barrena | ES, 83′)
In deze feel good documentaire maken we kennis met levensgenieter Albert (19), die zich nergens door laat tegenhouden en helemaal niet door zijn rolstoel. Tientallen landen heeft hij al bezocht. De sport is om met twintig euro op zak te vertrekken en te vertrouwen op de goedheid van de mensen die hij onderweg treft. Met zijn vriendin Anna reist hij naar de andere kant van de wereld, hun avonturen filmen ze zelf.

Geluiden voor Mazin (r: Ingrid Kamerlingh | NL, 15′)
In het leven van Mazin staat iets groots te gebeuren. Al vanaf zijn geboorte is hij doof, maar binnenkort krijgt hij een cochleair implantaat. Als alles goed gaat, kan hij daarmee allerlei geluiden herkennen en spraak verstaan. Hij kijkt daar erg naar uit, maar tegelijk is hij een beetje bang.

Share