Young Wrestlers

Nederland/Turkije, 2016, 90'

In de intieme documentaire Young Wrestlers toont Mete Gümürhan (1975) van dichtbij de smalle scheidslijn tussen vriendschap en competitie, tussen het vieren van overwinningen en het verwerken van nederlagen.

Trailer

“Laten we eens kijken of je al wat zwaarder bent… 26,3 kilo… Ahmet, je moet meer eten. Voortaan dubbele porties.” Net zoals andere jongens van hun leeftijd worstelen Ahmet en zijn 25 klasgenoten met het verlangen naar erkenning, met heimwee en met hun streefgewicht. Vooral echter worstelen ze met en tegen elkaar. Ze zijn tegelijk kameraden en tegenstanders, die dezelfde droom delen: Olympisch goud. In de worstelacademie in de Turkse provincie Amasya, een beroemd opleidingscentrum voor traditionele vechtsporten, wordt hun kracht en uithoudingsvermogen getraind. De jongens leren er grepen en worpen, ze moedigen elkaar aan en troosten elkaar. De trainers zijn als vaders voor de jongens: vriendelijk, maar met duidelijke grenzen.

In de intieme documentaire Young Wrestlers, een productie van Kaliber Film, toont Mete Gümürhan (1975) van dichtbij de smalle scheidslijn tussen vriendschap en competitie, tussen het vieren van overwinningen en het verwerken van nederlagen. Gümürhan groeide op in Rotterdam. Nadat hij 2009 de Willem de Kooning Academie had afgerond, maakte hij als producent en coproducent diverse bekroonde films. Zijn regiedebuut Young Wrestlers werd geselecteerd voor de sectie Generation Kplus van de 66ste Internationale Filmfestspiele Berlin en kreeg er een speciale vermelding van de jury. In 2014 werd Young Wrestlers geselecteerd voor de Junior Co-Production Market van Cinekid.

 

Berlinale Jury Rapport: This film throws you directly into a boy’s world. The camera takes us on a journey where we see them grapple with the joy and agony of growing up. Without being preachy or condescending, the director shows us a beautiful yet realistic side of a wrestling academy complete with bloody noses, pain, tears and the joy of a perfect slam on the mat. As we start to identify with each of the characters and experience their highs and lows we start rooting for all of them to succeed.

Share

Credits

Regie 
Mete Gümürhan
Camera 
André Jäger
Editing 
Ali Aga
Producent 
Aydin Dehzad

Kijkwijzer

  • alle leeftijden