Shabu wint Gouden Kalf voor Beste Lange Documentaire

foto copyright Nederlands Film Festival

Op vrijdag 30 september is Shamira Raphaëla met haar feelgood documentaire Shabu bekroond tot beste lange documentaire van 2022. De keuze van de Academy leden is gevallen op de documentaire over de jonge Rotterdamse Shabu. Op het podium namen Shamira en Shabu samen het Gouden Kalf in ontvangst. Shamira: ‘Als filmmakers zijn we verantwoordelijk voor het beeldarchief van de toekomst en het is aan ons om te zorgen dat het narratief dat de volgende generatie tot zich zal namen een volledig, ontsluitend, caleidoscopisch perspectief is van wie wij zijn als samenleving’.

Naast Shabu waren nog drie andere Delicatessen genomineerd voor de prijs voor Beste Lange Documentaire: Three Minutes – A Lengthening, Myanmar Diaries en Four Journeys (in samenwerking met Mokum Filmdistributie).

Eerdere CineDeli-titels die op het gala in de prijzen vielen waren onder andere Shadow Game (2021), Ze noemen me Baboe (2020), Living the Light – Robby Müller (2019), A Family Affair (2016) en Those Who Feel the Fire Burning (2015). Shadow Game en Living the Light – Robby Müller zijn beiden te bekijken via CineDeli.nl.