Verwacht (19 oktober 2023)

5 Seasons of Revolution

Duitsland/Syrië/Nederland/Noorwegen, 2023, 95'

De beginnende videojournalist Lina, geboren in Damascus, is in haar twintiger jaren als ze gebeurtenissen om haar heen begint te filmen tot ze niet anders kan dan een oorlogsverslaggever te worden en, later, de onverwachte verslaggever van haar eigen lot.

Sundance, 2023
Thessaloniki Documentary Festival, 2023
Nederlands Film Festival, 2023

Agenda

  • Utrecht
    Nederlands Film Festival
    sep 23

    Nederlandse première

Trailer

Lina’s plan was eenvoudig. Ze wilde cameravrouw worden. Ze hield van het filmen van details van het leven en de mensen om haar heen, vooral tijdens een zonnige dag in Damascus. Maar met de opstand in Syrië ging Lina langzaam over op het vastleggen van de impact op het leven van de bevolking. Het duurde niet lang voordat gebeurtenissen escaleerden en arrestaties, martelingen en potentieel levensbedreigende situaties voor Lina dagelijkse realiteit werden. Ze moest zich aanpassen. Ze bedacht personages en pseudoniemen. Die hielpen haar haar leven te leiden onder een nieuwe norm. Wat een eenvoudig plan was, veranderde in een complex web van identiteiten, wat op dat moment een kleine prijs leek in ruil voor haar vrijheid om de camera vast te houden.

Er zit een Nederlands tintje aan 5 Seasons of Revolution – de documentaire is gecoproduceerd door Ilja Roomans van Docmakers. Executive Producer is Academy Award winnaar Laura Poitras (Citizenfour, All the Beauty and the Bloodshed).

 

Over de maker

Lina is een onafhankelijke filmmaker, camerapersoon en video journalist geboren in Damascus. Ze maakte eerder korte en mid-length documentaires, waarvan enkele aangekocht werden door lokale en regionale NGO’s en omroepen. Haar laatste korte documentaire Letters to S ging in première op IDFA. 5 Seasons of Revolution, haar eerste lange documentaire, is in het geheim gemaakt gedurende 10 jaar.

—————————————–

Later ook te zien op CineDeli

 
Share

Festivals & Prijzen

Sundance 2023
Wereldpremière (World Cinema Documentary Competition)
Thessaloniki Documentary Festival 2023
Europese première
Nederlands Film Festival 2023
Nederlandse première

Credits

Regisseur
Lina
Producent
Diana El Jeiroudi, No Nation Films (Duitsland)
Executive Producer
Laura Poitras
Camera
Lina
Montage
Diana El Jeiroudi
Coproducent
Orwa Nyrabia (Syrië), Torstein Grude, Piraya Film (Noorwegen), Ilja Roomans, Docmakers (Nederland)

Kijkwijzer

  • 12 jaar
  • geweld