Huren

Amigo Secreto

Brazilië/Nederland/Duitsland, 2022, 100'

Een journalistiek meesterwerk dat de politieke situatie in Brazilië onderzoekt en vlak voor de verkiezingen op scherp zet.

Trailer

Deze film is ook beschikbaar op:

Na bijna drie decennia van democratische stabiliteit flirt Brazilië met het fascisme. Regisseur Maria Augusta Ramos bekijkt deze gevaarlijke ontwikkeling, de doorslaggevende rol die de rechterlijke macht in dit proces speelt en hoe ‘lawfare’ – het gebruik van de wet als wapen tegen politieke tegenstanders – de democratie over de hele wereld in gevaar brengt. Drie journalisten van de krant El País onderzoeken hoe een anti-corruptieonderzoek door een gewetenloze rechter wordt misbruikt als instrument van ideologische vervolging en hoe dit extreemrechts en Bolsonaro aan de macht heeft geholpen.

Op 2 oktober vinden de Braziliaanse presidentsverkiezingen plaats, waarbij de voormalige president Lula het op zal nemen tegen Bolsonaro. Amigo Secreto is bij uitstek de documentaire om meer inzicht te krijgen in de politieke achtergrond van de verkiezingen.

 

Over de maker

Maria Ramos’ debuutfilm Brasilia – a Day in February won de juryprijs op het International Documentary Festival van Sao Paolo in 1996. Desi won de publieksprijs tijdens IDFA 2000 en het Gouden Kalf voor Beste Lange Documentaire tijdens het Nederlands Film Festival in 2001. Haar meest recente film The Trial ging in première tijdens de Berlinale 2018.

Share

Credits

Regie
Maria Augusta Ramos
Montage
Karen Akerman
Producent
Nofoco Filmes (BRA)
Coproducent
Ilja Roomans (Docmakers), Christian Beetz (Gebrueder Beetz)

Kijkwijzer

  • alle leeftijden