Collective

Roemenië, 2019, 109'

Adembenemende documentaire waarin regisseur Alexander Nanau een aantal hoofdrolspelers volgt in de nasleep van een van de grootste rampen uit de recente Roemeense geschiedenis. Genomineerd voor twee Oscars.

Academy Awards, 2020
European Film Awards, 2020
LUX Audience Award, 2020

Trailer

Op 30 oktober 2015 brak er in nachtclub Colectiv in Boekarest een grote brand uit. Het werd een van de grootste rampen uit de recente Roemeense geschiedenis, met aanvankelijk 27 doden en 180 gewonden. Binnen enkele dagen braken felle protesten uit, die leidden tot het aftreden van de sociaaldemocratische regering.

Regisseur Alexander Nanau volgt een aantal hoofdrolspelers in de nasleep van de ramp, vanaf het moment waarop bekend wordt dat 37 van de gewonden zijn gestorven aan bacteriële infecties in lokale ziekenhuizen. Hij spreekt met journalisten van een nationale krant, die ontdekken dat de ziekenhuizen sterk verdunde desinfectans gebruikten, met de minister van Volksgezondheid in de tijdelijke technocratische regering en met de slachtoffers van een corrupt zorgsysteem in een disfunctionele staat.

Nanau schuwt sensatie en houdt zich afzijdig van al te grote emoties die het verhaal omringen. Desalniettemin toont hij nauwgezet en op indringende wijze het gezicht van de corruptie die zijn land aantast.

Collective was tevens onderdeel van The Best of IDFA on Tour, die tussen januari en maart 2020 te zien was in de filmtheaters.

Share

Festivals & Prijzen

Academy Awards 2020
Nominatie Best International Feature Film en Best Documentary Feature
European Film Awards 2020
European Documentary
LUX Audience Award 2020

Credits

Regie
Alexander Nanau
Camera
Alexander Nanau
Montage
Alexander Nanau, George Cragg en Dana Bunescu
Geluid
Michel Shillings, Mihai Grecea en Angelo Dos Santos
Producent
Bianca Oana en Alexander Nanau, Nanau Production

Kijkwijzer

  • 16 jaar
  • angst