Nu in het filmtheater

I Am the River, the River Is Me

Nederland/Noorwegen, 2023, 88'

Een documentaire over hoe inheemse wijsheid urgenter dan ooit is geworden nu we de klimaatcrisis van onze planeet het hoofd moeten bieden. Nu al meer dan 10.000 bezoekers.

Kristallen Film, 2024
Movies that Matter, 2024
Doc Edge, 2024

Trailer

De Whanganui Rivier in Aotearoa/Nieuw Zeeland kreeg in 2017 als eerste rivier ter wereld dezelfde rechten als de mens. Dit was het resultaat van een ruim 150 jaar lange juridische strijd van de Maori, die de rivier zien als hun voorouders, als een onverdeelbaar en spiritueel wezen.

Ned Tapa, de Maori voogd van de rivier, neemt de filmmakers, internationale watervertegenwoordigers en activisten mee op een vijfdaagse kanotocht op de indrukwekkende rivier. Terwijl rivier en reizigers organisch samen stromen, is er zowel lichtheid, humor, als ruimte voor heling van de echo’s van het koloniale verleden.

I Am The River, The River Is Me is meer dan een reis door een adembenemend landschap en een samenleving die zo ver af lijkt te staan van het kapitalisme en individualisme  – het is een call for action, een oproep om waardesystemen ten aanzien van natuur en gemeenschap te herzien in het belang van al het toekomstig leven op aarde.

‘I feel it is my job to ensure that what I’ve been given, I hand on to others.’
– Ned Tapa (Whanganui)

Share

Festivals & Prijzen

Kristallen Film 2024
Meer dan 10.000 bezoekers
Movies that Matter 2024
Wereldpremière
Doc Edge 2024
Openingsfilm

Credits

Regie
Petr Lom
Camera
Petr Lom
Editor
Gys Zevenbergen
Sound design
Mark Glynne
Producent
Corinne van Egeraat, ZINDOC
Coproducent
Mette Cheng Munthe-Kaas (Noorwegen)
Coproducent
Whanganui Rivier
Release
23 mei 2024

Kijkwijzer

  • alle leeftijden