Myanmar Diaries

Myanmar/Nederland/Noorwegen, 2022, 70'

Een hybride documentaire film met persoonlijke verhalen over het leven onder Myanmar’s wrede junta regime in de nasleep van de militaire staatsgreep van 1 februari 2021. Winnaar van de prestigieuze Berlinale Documentary Award 2022.

Berlinale, 2022
Movies that Matter, 2022
Human Rights Watch Film Festival, 2022
MOMA Doc Fortnight, 2022
One World Film Festival Prague, 2022
IFF Cologne, 2022
Biografilm Festival, 2022

Trailer

Myanmar Diaries is een hybride film: in een combinatie van documentaire en fictie filmen de makers het dagelijks leven in nasleep van de militaire staatsgreep in Myanmar op 1 februari 2021. Na landelijke protesten, burgerlijke ongehoorzaamheid en gewelddadige repressie – waarbij duizenden vreedzame demonstranten werden gedood of gevangengenomen – is er nu een groeiend gewapend verzet tegen de junta. De film vormt een naadloos geheel waarin een groep filmmakers creatieve manieren vindt om hun hoofdrolspelers anoniem te houden. Myanmar Diaries is een uiterst urgente film in een tijd waarin Myanmar wereldwijd bijna uit het nieuws is verdwenen. Op de Berlinale werd de film bekroond met maar liefst drie prijzen, waaronder de prestigieuze Berlinale Documentary Award.

 

Achtergrond

Myanmar was lange tijd een van de meest afgesloten dictaturen ter wereld. Sinds 1962 werd het land geregeerd door een wreed leger. In 2012 begon het leger zijn greep op het land te versoepelen en werd gedurende een periode van tien jaar een fragiele democratische overgang ingezet. Er kwam een uitbreiding van burgerlijke en politieke vrijheid, en een grote economische groei.

Aan dit alles kwam op 1 februari 2021 een einde. Het leger pleegde een staatsgreep nadat het een grote nederlaag had geleden tijdens de democratische verkiezingen. De hele democratisch gekozen regering werd gearresteerd, inclusief staatsadviseur Aung San Suu Kyi. Alle onafhankelijke media werden verboden en het internet werd afgesloten.

In de eerste maanden na de coup volgden vreedzame protesten tegen de junta. Een landelijke burgerlijke ongehoorzaamheidsbeweging (CDM) van stakingen stond op. Nagenoeg alle ambtenaren in het land weigeren sindsdien samen te werken met het militaire regime en sloten zich aan bij de CDM.

Het leger reageert nog steeds met brute repressie en de wreedheid is geëscaleerd tot weergaloze barbarij. Hele bevolkingen van dorpen worden levend verbrand, demonstranten worden overreden door militaire trucks, journalisten worden vermoord en honderdduizenden mensen zijn op de vlucht.
De bevolking mobiliseert zich in groeiende mate in een gewapende opstand tegen de junta.

 

The Myanmar Film Collective

In deze buitengewoon moeilijke tijd in Myanmar maakte een groep jonge Birmese filmmakers deze film als daad van creatief verzet tegen de militaire junta. Uit veiligheidsoverwegingen blijft het Myanmar Film Collective anoniem.

 

Share

Festivals & Prijzen

Berlinale 2022
Best Documentary Award, Amnesty International Film Award & Panorama Dokument Audience Award
Movies that Matter 2022
Camera Justitia Award
Human Rights Watch Film Festival 2022
Tony Elliot Impact Award
MOMA Doc Fortnight 2022
Noord-Amerikaanse première
One World Film Festival Prague 2022
Best Director International Competition Award
IFF Cologne 2022
Main Documentary Award
Biografilm Festival 2022
Audience Award for Best Film

Credits

Regie
The Myanmar Film Collective
Producent
Corinne van Egeraat, ZINdoc

Kijkwijzer

  • 14 jaar
  • angst