Jan Sierhuis Zelfportret

Nederland, 2017, 80'

In de documentaire ‘Jan Sierhuis zelfportret’ kijkt Jan Sierhuis (1928), tijdens het schilderen van zijn laatste zelfportret, terug op zijn bewogen en kleurrijke leven

Nederlands Film Festival, 2017

Sierhuis groeide op onder moeilijke omstandigheden in de Amsterdamse volksbuurten maar schopte het uiteindelijk tot zeer toonaangevend expressionist. Hij wordt beschouwd als een van de kunstenaars die, getekend door WOII, een doorbraak in de Nederlandse kunst teweeg hebben gebracht.

Net als zijn vrienden Karel Appel, Constant en Corneille kwam Sierhuis niet uit een kunstenaarsmilieu maar zijn schilderstalent werd op 14 jarige leeftijd opgemerkt door Nico Vroom, de toenmalig directeur van de prestigieuze Rijksakademie, die hem gelijk een beurs aanbood. Eenmaal op de prestigieuze Rijksacademie had hij echter last van zijn afkomst en ging hierdoor zijn geheel eigen weg. De legendarische museumdirecteur Jonkheer Willem Sandberg van het Stedelijk Museum in Amsterdam zag zijn eigenzinnige talent en stond uiteindelijk aan de wieg van zijn grote succes.

Sierhuis schildert nu meer dan zeventig jaar en zijn oeuvre is enorm. Het Stedelijk museum heeft inmiddels meer dan 130 werken van Sierhuis in hun bezit, hij is door bijna alle grote musea voor moderne kunst aangekocht en heeft vele (inter)nationale tentoonstellingen gehad.

In dit intieme portret vertelt de inmiddels hoogbejaarde kunstenaar over zijn bewogen leven, zijn kunst, de kunstenaars die hij heeft gekend en over de Flamenco, die tot zijn grootste inspiratiebron gerekend kan worden. ’De Flamenco bevat alles van het leven’ is een gevleugelde uitspraak van de Amsterdammer.

Ondanks het enorme internationale succes dat Sierhuis in de tweede helft van de twintigste eeuw genoot, is het werk van Sierhuis de laatste twintig jaar nauwelijks nog op de voorgrond. Het gevoel dat je een bijzondere ontdekking doet ontgaat je dan ook niet tijdens het kijken naar deze documentaire, die grotendeels is gefilmd in o.a zijn imposante ateliers in Amsterdam en in Spanje.

In samenwerking met Mokum Filmdistributie

———————————

Niet te zien op CineDeli

Share

Festivals & Prijzen

Nederlands Film Festival 2017
Wereldpremière

Credits

Regie
Marte Visser

Kijkwijzer

  • alle leeftijden