Huren

Maidan

Nederland/Oekraïne, 2014, 130'

Een overweldigende kijkervaring vanuit het hart van de Oekraïense revolutie in 2014. Een portret van een land dat ontwaakt en zijn identiteit opnieuw ontdekt. Engels ondertiteld.

Festival de Cannes, 2014
CPH:DOX, 2014
DOK Leipzig, 2014
IDFA, 2014

Trailer

Maidan, de enige Nederlandse coproductie op het Festival de Cannes 2014, gaat over de burgeropstand in Oekraïne in de winter van 2013/2014. De film volgt de ontwikkeling van de revolutie vanaf de vreedzame demonstraties van een half miljoen burgers op het centrale Majdanplein in Kiev tot de bloederige veldslagen tussen demonstranten en oproerpolitie. Maidan is een portret van een land dat ontwaakt en zijn identiteit opnieuw ontdekt.

Sergej Loznitsa – de regisseur van internationaal bekroonde films zoals In the Fog, My Joy en The Settlement – richt zich niet op actuele politieke kwesties, maar kijkt naar de volksopstand als een sociaal, cultureel en filosofisch fenomeen. Maïdan toont het enthousiasme, de heroïsche strijd, angst, moed, hoop, solidariteit, volkscultuur, passie en zelfopoffering. Een overweldigende ervaring die klassieke filmtechnieken combineert met de urgentie van de documentaire.

De film is Engels ondertiteld.

Maidan chronicles the civil uprising against the regime of president Yanukovych that took place in Kiev (Ukraine) in the winter of 2013/14. The film follows the progress of the revolution: from peaceful rallies, half a million strong, in the Maidan square, to the bloody street battles between protestors and riot police. Maidan is a portrait of an awakening nation, rediscovering its identity.

Share

Festivals & Prijzen

Festival de Cannes 2014
CPH:DOX 2014
DOK Leipzig 2014
Honorable Mention: International Competition Long Documentary
IDFA 2014

Credits

Regisseur
Sergej Loznitsa
Camera
Sergej Loznitsa, Serhij Stetsenko
Montage
Danielius Kokanauskis, Sergej Loznitsa
Producent
Maria Choustova, Atoms & Void

Kijkwijzer

  • 12 jaar
  • angst
  • grof taalgebruik