Huren

The Act of Killing

Denemarken/Noorwegen, 2012, 115'/159'

In de veel geprezen documentaire onthult Joshua Oppenheimer de extremen van de menselijke geest, door enkele voormalige machthebbers van Indonesië hun gruweldaden van weleer na te laten spelen in enkele van hun favoriete filmgenres: oorlogsdrama, western, gangsterfilm en musical.

BAFTA Awards, 2014
Academy Awards, 2014
CPH:DOX, 2012
European Film Awards, 2013

Trailer

In de jaren zestig verkopen de Indonesische Anwar Congo en zijn vrienden bioscoopkaarten op de zwarte markt. Zij spiegelen zich aan hun schietgrage helden uit Hollywood en wanen zich gangsters net als zij. Als het Indonesische leger in 1965 een militaire coup pleegt, verandert het leven van Anwar en zijn vrienden compleet. Voorheen kleine gangsters, na de coup leiders van doodseskaders. In opdracht van het leger vermoorden zij meer dan een miljoen vermeende communisten, etnische Chinezen en intellectuelen in minder dan een jaar tijd. Als beul van een van de meest gevreesde doodseskaders in zijn stad vermoordt Anwar zelf alleen al honderden mensen met zijn eigen handen.

Nu, 47 jaar later, zijn Anwar en zijn vrienden nog niet voor hun daden berecht. Zij zijn zelfs rolmodellen voor miljoenen jonge Indonesische paramilitairen. Wanneer hen wordt gevraagd een film te maken over hun daden, kunnen zij dan ook niet wachten zichzelf te spelen zoals hun filmhelden. Maar voor Anwar betekent dit een onverwachte emotionele reis waarin hij voor het eerst wordt geconfronteerd met de gevolgen van zijn daden.

The Act of Killing is een reis door de herinneringen en fantasieën van de daders en geeft een inkijk in het hoofd van massamoordenaars. Het is een film over massamoordenaars die de strijd gewonnen hebben, en het soort samenleving dat zij hebben opgebouwd.

 

Share

Festivals & Prijzen

BAFTA Awards 2014
Best Documentary Award
Academy Awards 2014
Nominatie Oscar
CPH:DOX 2012
CPH:DOX Award
European Film Awards 2013
European Documentary Award

Credits

Regie
Joshua Oppenheimer
Camera
Carlos Arango De Montis en Lars Skree
Montage
Nils Pagh Andersen, Erik Andersson, Charlotte Munch Bengtsen, Janus Billeskov Jansen, Ariadna Fatjó-Vilas en Mariko Montpetit
Geluid
Elin Øyen Vister
Producent
Signe Byrge Sørensen
Executive producers
Werner Herzog, Errol Morris e.a.

Kijkwijzer

  • 16 jaar
  • angst
  • geweld
  • grof taalgebruik