Snelweg NL

Nederland, 2019, 90'

Documentairemaker Ben van Lieshout rijdt in Snelweg NL kriskras door Nederland. Hij zet zo haarfijn neer hoe Nederland er anno 2019 voorstaat.

Trailer

De snelweg in Nederland heeft een totale lengte van bijna 2500 kilometer. Er is nauwelijks een ander land met zo’n enorme snelwegdichtheid. Wat vertelt de snelweg als cultureel fenomeen ons over de Nederlandse identiteit en hoe sterk wordt die identiteit bepaald door regionale verschillen en de globalisering die zo hand in hand gaat met commercie en grensoverschrijdende mobiliteit? Kunnen wij zelf het snelweglandschap ooit onbevangen waarderen en ervaren als cultureel erfgoed, los van de eeuwenlange beeldvorming die is ontstaan in ons collectieve geheugen, door de grote schilders van het typisch Hollandse landschap? Wat is dat voor samenleving die anno 2018 deze bijna perfecte infrastructuur heeft? Wat zegt dit monumentale netwerk over ons?

Snelweg NL is een poëtische en schurende roadmovie over de intrigerende en fascinerende wereld op en aan de snelweg. Een cinematografische ode aan de alsmaar groeiende snelweginfrastructuur in Nederland. Of toch een aanklacht tegen een allesoverheersende woekering? Het is de veelbekroonde regisseur Ben van Lieshout ( De Verstekeling, 1997 en Sketches of Siberia, 2015) gelukt een fascinerende  film te maken over een bijna te alledaags onderwerp. Een meditatieve ervaring die – terwijl je door weer en wind over de snelweg raast – tot nadenken stemt over ons moderne landschap en alles daaromheen.

In samenwerking met Mokum Filmdistributie

———————————

Niet te zien op CineDeli.

Share

Credits

Regie
Ben van Lieshout
Scenario 
Ben van Lieshout
Camera 
Stef Tijdink en Ben van Lieshout
Geluid 
Erik Langhout en Andel Rongen
Muziek 
Harry de Wit
Geluidsontwerp en mixage
Marc Lizier en Paul Gies
Montage
Jan Ketelaar
Producent
Digna Sinke, SNG Film

Kijkwijzer

  • alle leeftijden