Huren

A Parked Life

België/Nederland, 2022, 76'

Een prijswinnend intiem portret van één van de vele Oost-Europese vrachtwagenchauffeurs die als nomaden in West-Europa leven. Hij ziet de scheuren in Europa door zijn voorruit en de scheuren in zijn huwelijk op zijn telefoon.

FIPADOC Biarritz, 2022
Docpoint Talinn, 2022
Thessaloniki Documentary Festival, 2022
Docville Film Festival, 2022
TRT International Documentary Days, 2022
Brussels International Film Festival, 2022

Trailer

A Parked Life is een intiem portret van Petar, een stoere vrijbuiter die al negen jaar een beroep doet dat hij verafschuwt: truckchauffeur. Hij is één van de honderdduizenden Oost-Europese vrachtwagenchauffeurs die 46 weken per jaar kriskras door Noord-, Zuid- en West-Europa rijden en telkens maandenlang in hun cabine leven op en langs snelwegen. Terwijl hij de monotone ritten ondergaat, de vele uren wachten en de onvriendelijke behandeling die hem vrijwel overal te beurt valt, voelt hij zijn vrouw en kind van zich weg drijven.

Gaandeweg verandert de film van toon en stijl en wordt de kijker dieper ondergedompeld in de emotionele consequenties van dit leven voor de chauffeur. De vele kilometers die Petar aflegt worden een metafoor voor een innerlijke reis, een pelgrimstocht: Hoe is hij in dit leven beland? Leidt de snelweg hem naar een beter leven? Of is het een straat zonder eind?

A Parked Life is een road movie pur sang die ons naar verre uithoeken van het Europese continent voert en waarin de landschappen bijdragen aan het gevoel van vervreemding. A Parked Life is bovendien een brandend actuele documentaire over de moeilijke positie waarin Europa zich sinds de laatste uitbreiding bevindt. Een blik op een continent met een droom van eenwording, waarin xenofobie floreert en solidariteit onder druk staat.

 

Over de maker

Peter Triest werd geboren in 1973 in België. Hij studeerde af van het RITCS in Brussel in 1995, gespecialiseerd in scenarioschrijven en hij blonk uit in monteren en fotografie. Vervolgens deed hij een aantal jaar regie en montage voor verschillende Belgische omroepen en voor de EU. In 2004 verkreeg hij zijn masterdiploma Geschiedenis en startte Peter Triest als communicatieadviseur. In 2015 was hij geselecteerd om deel te nemen aan de vermaarde IDFA/MEDIAFONDS workshop, een intense spoedcursus in documentaires maken. Dat jaar won hij ook de workshop met het project “a Parked Life”, dat resulteerde in zijn debuutdocumentaire.

‘Ik wou een Western maken, maar dan over Europa, en dat machtige continent tonen tot in al zijn uithoeken. Met een stoere cowboy, die op zijn paard verre horizonten tegemoet gaat. Maar vooral wou ik eer betuigen. Aan de ontelbare anonieme mannen die hun dagen in eenzaamheid slijten in de cabine van een vrachtwagen, terwijl hun kinderen thuis vaderloos opgroeien. Is dat dan de Europese droom die we voor ogen hadden?’ – Regisseur Peter Triest

———————————————

Later dit jaar te zien op CineDeli

Share

Festivals & Prijzen

FIPADOC Biarritz 2022
Wereldpremière, Winnaar European Stories Award
Docpoint Talinn 2022
Thessaloniki Documentary Festival 2022
Docville Film Festival 2022
TRT International Documentary Days 2022
First Special Price International Competition
Brussels International Film Festival 2022

Credits

Regie
Peter Triest
Camera
Renaat Lambeets
Montage
Ralf Verbeek
Geluidsontwerp
Vladimir Rakic
Muziek
Bert Dockx
Producent
Bart Van Langendonck, Savage FIlm (BE)
Coproducent
Ilja Roomans, Docmakers (NL)

Kijkwijzer

  • alle leeftijden
  • grof taalgebruik