Huren

Tanja – Dagboek van een guerrillera

Nederland/Duitsland, 2023, 86'

Het onthutsende verhaal van Tanja Nijmeijer: van idealistische studente tot lid van de beruchte FARC – een aangrijpende documentaire die de complexiteit van haar keuzes en de zoektocht naar identiteit binnen een gewapende strijd blootlegt.

Trailer

De Nederlandse studente Tanja Nijmeijer wordt tijdens haar stage, eind jaren 90 in Colombia, geconfronteerd met de politieke onrust in het land. Ze is geschokt door het onrecht dat ze aantreft en sluit zich na haar studie aan bij de FARC, op dat moment het grootste guerrillaleger ter wereld. Ze weet zich snel op te werken binnen de organisatie en wordt uiteindelijk ingezet bij de vredesonderhandelingen waar ze een sleutelrol speelt in het bereiken van een vredesakkoord. Een hereniging met haar familie wordt Tanja tot op de dag van vandaag nog altijd ontnomen, zelfs nu de rust in Colombia is teruggekeerd, omdat ze nog altijd op de internationale opsporingslijst van Interpol staat. Een fascinerend verhaal van een jonge vrouw die voor haar idealen geen gevaar uit de weg ging. 

 

Over de maker

Marcel Mettelsiefen is meervoudig prijswinnend filmmaker, cameraman, fotograaf en producent. In 2017 werd hij genomineerd voor een Academy Award® in de categorie Best Documentary Short voor Watani: My Homeland. Zijn werk is onderscheiden met drie Emmy Awards en twee BAFTA’s. Hij is vooral bekend van zijn documentaires over de Syrische burgeroorlog – Syria: Children on the Frontline (2014), Children on the Frontline: The Escape(2016) en Watani: My Homeland (2016) – en zijn meest recente documentaire In Her Hands, die hij samen regisseerde met Tamana Ayazi. In Her Hands ging in première op TIFF en had Hillary en Chelsea Clinton als Executive Producers.

Share

Credits

Regie
Marcel Mettelsiefen
Camera
Marcel Mettelsiefen, Sofia Oggioni Hatty
Muziek
Johannes Repka
Script
Mayte Carrasco, Marcel Mettelsiefen
Editor
Stephen Ellis ACE
Producent
Oliver Stoltz, Dreamer Joint Venture Filmproduktion (DE)
Coproducent
Katja Draaijer en Frank Hoeve, BALDR Film (NL)
Eindredacteur VPRO
Barbara Truyen

Kijkwijzer

  • 14 jaar
  • angst