Cold Case Hammarskjöld

Denemarken/Noorwegen/Zweden/België, 2019, 128'

In 1961 stortte het vliegtuig van VN-secretaris-generaal Dag Hammarskjöld neer in centraal Afrika. Was het moord? Een internationaal complot? Deense filmmaker Mads Brügger gaat een halve eeuw na dato op onderzoek uit en doet onverwacht grimmige ontdekkingen.

Sundance, 2019
One World Film Festival Prague, 2019
Movies that Matter, 2019

Trailer

In de nacht van 16 september 1961 stort het vliegtuig van VN-secretaris-generaal Dag Hammarskjöld onder verdachte omstandigheden neer in de Britse kolonie Noord-Rhodesië. De Zweedse Hammarskjöld pleitte voor de onafhankelijkheid van Congo en had zich daarmee onpopulair gemaakt bij de koloniale Westerse grootmachten. De crash leidde tot een van de meest mysterieuze moordcomplotten uit de recente geschiedenis.

Meer dan 50 jaar later gaat de Deense filmmaker, journalist en provocateur Mads Brügger (‘The Ambassador’) op onderzoek om voor eens en altijd de waarheid te achterhalen van deze cold case. Zou Hammarskjöld vermoord zijn door machtige politieke tegenstanders? En wie liet de schoppenaas death card achter op zijn lichaam?

Gekleed in een wit safari uniform zoekt de eigenzinnige Brügger samen met de Zweedse privé detective Göran Bjorkdahl naar vliegtuigresten, interviewen ze niet eerder gehoorde getuigen en duiken ze in de archieven. Het duo stuit echter op veel verzet en gesloten deuren en belandt in een web van bedrog en verraad. Maar dan komt het tweetal iets op het spoor dat veel groter is dan de moord op een VN-secretaris…

“A journalist should not wish for his journalism to be flawed, but due to the horror of what I discovered, while working on this film, I have secretly been hoping that it all would turn out to be a misunderstanding. Unfortunately, that is not the case.” – Mads Brügger

———————————

Niet te zien op CineDeli.

Share

Festivals & Prijzen

Sundance 2019
World Cinema Documentary Directing Award
One World Film Festival Prague 2019
Best Director Award
Movies that Matter 2019
Camera Justitia Award

Credits

Regie 
Mads Brügger
Camera
Tore Vollan
Montage 
Nicolás Norgaard Staffolani
Producent 
Peter Engel, Andreas Rocksén en Bjarte M. Tveit
Coproducent
Bram Crols

Kijkwijzer

  • 12 jaar
  • angst
  • discriminatie