Docu Salon: hét nieuwe documentaire programma in Filmhuis Alkmaar

Cinema Delicatessen begint in samenwerking met Filmhuis Alkmaar het nieuwe programma Docu Salon, een podium voor de belangrijkste en mooiste documentaires. Bij iedere speciale vertoning is er ruimte voor context en verdieping in de vorm van een inleiding en/of nagesprek met de filmmakers of een andere expert.

Op 21 mei was de eerste Docu Salon documentaire I Am the River, the River Is Me. Deze documentaire neemt ons mee in de wereld van de snelst groeiende juridische beweging ter wereld: rechten voor de natuur. Op 12 juni schittert alweer de tweede Docu Salon documentaire Nice Ladies in Filmhuis Alkmaar op het grote doek. Na afloop is er een nagesprek met regisseur Mariia Ponomarova en Thomas van den Berg.

Met de escalatie van de oorlog van Rusland tegen Oekraïne wordt de schijnbaar onbreekbare band van een aanstekelijk cheerleadingteam van 50-plussers genaamd ‘Nice Ladies’ flink op de proef gesteld. Ze staan voor onmogelijke keuzes tussen moederland en grootmoederschap, tussen blijven en vluchten. Ze houden vast aan hun vriendschap terwijl ze elk op hun eigen manier omgaan met het trauma van de oorlog. Teamlid Sveta vlucht met haar familie naar Nederland, terwijl aanvoerder Valia en coach Nadia achterblijven in de herhaaldelijk gebombardeerde stad Kharkiv. Het team is uit elkaar gerukt en ondanks de terreur, het verdriet en de pijn van Sveta, proberen de ladies contact te houden om de hoop niet te verliezen. Zal het team in staat zijn zich te herenigen, hun zusterschap te redden en een gemeenschappelijke taal te vinden ondanks de groeiende littekens van de oorlog?

Tijdens de Docu Salon van 12 juni wordt het gesprek geopend over vriendschap in tijden van oorlog, over solidariteit in tijden van verdeling en het fenomeen survivors guilt. Thema’s die ook in Nederland voor velen spelen en iedereen op een dag kunnen treffen.

Nog even terug naar I Am the River, the River Is Me! De doc die nieuwe Docu Salon reeks opende en momenteel in meer dan 35 filmtheaters in Nederland draait . Journalist Jonathan Watts schreef op de eerste dag van 2024 in The Guardian: Is 2024 het jaar waarin rechten voor de natuur de politieke mainstream bereikt? En deze vraag is niet gek. Overal ter wereld krijgen wateren, bossen en natuurlijke fenomenen een juridische status. Ja zeker, de natuur krijgt rechten. Want als een bedrijf een rechtspersoon is, waarom kan een zee dat dan niet zijn? Inheemse groepen, filosofen, juristen, activisten en wetenschappers hebben de handen in een geslagen om kapitalistisch gedreven verwoesting van de natuur op juridische wijze de kop te bieden. Ver van je bed show? Dat valt wel mee. De Friese gemeente Nordeast-Fryslân heeft vorig jaar een motie aangenomen om de Waddenzee rechten toe te kennen. En wat dacht je van de strijd voor ‘de Maas in de wet?’ Ook de belangen van ‘onze’ natuur kunnen wetmatig gewaarborgd worden.

Deze globale beweging is begonnen bij de Whanganui rivier van de Maori in Nieuw-Zeeland, waarover de nieuwe film van prijswinnend filmmaker Petr Lom getiteld I Am the River, the River Is Me gaat. Tijdens Movies That Matter ging de nieuwe documentaire in wereldpremière als nominee in de Activist Competition.

In deze docu nodigt Māori-stamleider Ned Tapa de filmmakers, internationale watervertegenwoordigers en activisten uit op een vijfdaagse kanotocht op de Whanganui Rivier in Aotearoa (Nieuw-Zeeland). Deze kreeg in 2017 als eerste rivier ter wereld dezelfde rechten als de mens als resultaat van een ruim 150 jaar lange juridische strijd van de Maori, die de rivier zien als hun voorouders, als een onverdeelbaar en spiritueel wezen. De film is een call for action, een oproep om waardesystemen ten aanzien van natuur en gemeenschap te herzien in het belang van al het toekomstig leven op aarde. Tijdens de eerste Docu Salon schoven ook makers Petr Lom en Corinne van Egeraat aan voor een nagesprek.