Huren

Cesária Évora

Portugal, 2022, 95'

Intieme documentaire over ‘de diva op blote voeten’, wereldster Cesária Évora. Haar stem bracht haar van armoede naar sterrendom, maar haar enige droom was om vrij te zijn.

IDFA, 2022
SXSW, 2022
IndieLisboa, 2022

Trailer

Deze film is ook beschikbaar op:

Wereldster Cesária Évora (1941-2011) was wars van divagedrag. Uit het liefdevolle portret van Ana Sofia Fonseca komt een beeld naar voren van een zangeres die, onder andere door blootsvoets op te treden, nooit haar arme afkomst vergat. Een zangeres met een diep-melancholieke stem, “die komt uit haar binnenste, haar leven en haar land”, zoals iemand in de film zegt. Dat land is het tropische Kaapverdië, waar Évora als tienjarig kind in een weeshuis belandde, omdat haar moeder na de dood van haar man geen zes kinderen kon (op)voeden. Ze liep er na een paar jaar weg en werd cafézangeres. Dat rauwe leven veranderde toen zij op haar vijftigste een wereldster werd. Bijzonder is dat de roem haar niet veranderde.

Cesária Évora schetst met archiefbeelden, concertopnamen, interviews en beelden van Kaapverdië een beeld van een vrouw die altijd zichzelf bleef en nooit haar onafhankelijkheid opgaf. Maar ook een vrouw die door haar loodzware jeugd getekend was. “Ik geloof niet in dromen”, zegt ze als een interviewer haar vraagt naar haar grootste droom: “Vraag me iets anders!”

 

Over de maker

Ana Sofia Fonseca is een geboren verhalenverteller. Geboren in Portugal, woont ze met één voet in haar thuisland en de andere in Kaapverdië – ze heeft een huis op twee stappen van Cesária’s huis. Cesária Évora is haar tweede lange documentaire, na een bekroonde 20-jarige carrière in de journalistiek, waarin ze aan meer dan 20 televisiedocumentaires meewerkte en vijf non-fictieboeken en een roman publiceerde. Al jaren legt ze zich toe op het vertellen van boeiende verhalen met een focus op mensenrechtenthema’s, met name verhalen over vrouwenrechten en rassenkwesties.

Share

Festivals & Prijzen

IDFA 2022
Best of Fests
SXSW 2022
Wereldpremière
IndieLisboa 2022
Winnaar Audience Award

Credits

Regie
Ana Sofia Fonseca
Producent
Ana Sofia Fonseca, Carrossel Producoes, Irina Calado
Camera
Vasco Viana
Montage
Cláudia Rita Oliveira

Kijkwijzer

  • alle leeftijden
  • grof taalgebruik