Maken is het Mooist

Nederland, 2022

Regisseur Rolf Orthel bestudeert het maakproces en gaat hiervoor op zoek naar musici, kunstenaars en acteurs: wat verbindt hen met hun werk, wat zoeken ze, hoe gaan ze te werk?

Trailer

In Maken is het Mooist, een zeer persoonlijke en essayische film, onderzoekt en analyseert filmmaker Rolf Orthel het maken en creëren. Met films als Ik ben geen probleemkind, ik ben een uitdaging (2017), Een Schijn van Twijfel (1975) en het winnen van de Gouden Kalf voor de Cultuurprijs in 2010 is Orthel met zijn 85 jaar een gevestigde naam die ook met deze titel aanwezig zal zijn op het Nederlands Film Festival.

Orthel bestudeert in Maken is het Mooist het maakproces en gaat hiervoor op zoek naar musici, kunstenaars en acteurs: wat verbindt hen met hun werk, wat zoeken ze, hoe gaan ze te werk? Hoe is hij eigenlijk zelf tot maken gekomen? We zien hoe verbeelding, spel, en plezier onderdeel zijn van het maakproces, maar ook hoe jonge kunstenaars hun ziel en zaligheid in hun kunst leggen, tegenslagen te verwerken krijgen, en ondanks alles volhouden. Wat maakt dat zij en Rolf ondanks alles doorzetten en offers brengen om koste wat kost iets eigens neer te zetten? Wat stuurt onze verbeelding en waarom is maken het mooist?

 

Over de maker

Rolf Orthel (1936) is documentairemaker en producent. Hij studeerde eind jaren vijftig filmmontage in Parijs en ging vanaf 1964 aan de slag als regieassistent van Bert Haanstra. Zijn eigen documentaire Een Schijn van Twijfel (1975) werd internationaal bekroond en als producent van documentaires en speelfilms werkte hij samen met belangrijke regisseurs als Heddy Honingmann, Kees Hin, Digna Sinke, Gerrard Verhage, Jacob Bijl en Paul Cohen. Daarnaast is hij jarenlang actief geweest als filmdocent en coach. Voor zijn veelzijdige bijdrage aan de Nederlandse Film kreeg Rolf Orthel in 2010 De Gouden Kalf Cultuurprijs. Ook zijn laatste documentaire ‘Ik ben geen probleemkind, ik ben een uitdaging’ (2017) werd zeer goed ontvangen.

————————————————————–

In samenwerking met Mokum Filmdistributie

Share

Credits

Regisseur
Rolf Orthel
Producent
Doc.Eye Film

Kijkwijzer

  • alle leeftijden