Sonita

Iran/Duitsland/Zwitserland, 2016, 90'

Inspirerende Sundance en IDFA winnaar over de uit Afghanistan gevluchte Sonita die ervan droomt als beroemde rapper voor een grote menigte te staan.

IDFA, 2015
Sundance, 2016

Trailer

Als de achttienjarige Sonita mocht kiezen, was Michael Jackson haar vader en Rihanna haar moeder. In een plakboek verbeeldt ze haar droom om als beroemde rapper voor een grote menigte te staan. Vooralsnog zijn haar enige fans de andere tienermeisjes in een opvangtehuis in Teheran. Daar vindt de uit Afghanistan gevluchte Sonita steun bij het verwerken van haar trauma’s en het vormgeven van haar toekomst. Die ziet er in de ogen van haar familie overigens heel anders uit: als bruid is ze 9000 dollar waard. Bovendien mogen vrouwen in Iran helemaal niet zingen. Hoe kan Sonita de dromen uit haar plakboek toch waarmaken?

Tegen haar bedoelingen in raakt de regisseur van de film direct betrokken bij het beantwoorden van die vraag, waarmee ze de weer actuele discussie aanjaagt over hoe documentairemakers zich tot hun onderwerp dienen te verhouden. Het is slechts een van de vele onverwachte wendingen in een spannende tocht vol tegenslagen en successen van een jonge vrouw op zoek naar een eigen weg. In het hart van de film maakt Sonita in een indrukwekkende, dramatische rapvideo een artistieke vuist tegen de desastreuze uithuwelijkpraktijk die haar vrijheid in de weg staat.

 

———————————

Niet te zien op CineDeli

Share

Festivals & Prijzen

IDFA 2015
Audience Award
Sundance 2016
Winnaar World Cinema Grand Jury Prize, Winnaar World Cinema Audience Award, Sundance Film Festival

Credits

Met
Rokhsareh Ghaem Maghami
Regie
Rokhsareh Ghaem Maghami
Camera
Behrouz Badrouj, Ali Mohammad Ghasemi, Mohammad Haddadi, Arastoo Givi, Torben Bernard, Parviz Arefi, Ala Mohseni
Montage
Rune Schweitzer
Creative producer
Kerstin Krieg
Producent
Gerd Haag
Coproducent
Rokhsareh Ghaem Maghami, Aline Schmid

Kijkwijzer

  • 12 jaar
  • discriminatie