Huren

The Natural History of Destruction

Duitsland/Nederland/Litouwen, 2022, 110'

Sergei Loznitsa stelt in deze archieffilm de vraag: Is het moreel aanvaardbaar om een burgerbevolking in te zetten als oorlogsinstrument? De film ging in 2022 première op het prestigieuze filmfestival van Cannes.

Cannes Film Festival, 2022
IDFA, 2022

Trailer

Deze film is ook beschikbaar op:

Geïnspireerd op W.G. Sebalds boek en gebaseerd op archiefmateriaal uit de Tweede Wereldoorlog stelt de film de vraag: Is het moreel aanvaardbaar om een burgerbevolking in te zetten als oorlogsinstrument? Is het mogelijk om massavernietiging te verantwoorden simpelweg op basis van hogere ‘morele’ idealen? De vraag is helaas nog steeds zo relevant als die 80 jaar geleden was en de urgentie is tragisch zichtbaar in de huidige oorlog.

 

Over de maker

Sergei Loznitsa is een van de grootmeesters van de archieffilm. In recente jaren gingen o.a. The Event (2015), The Trial (2018), State Funeral (2019) en Babi Yar. Context (2021) in première op prestigieuze filmfestivals als die van Cannes en Venetië. Naast documentaires zijn ook zijn fictiefilms veelgeprezen. My Joy (2010), In the Fog (2012), A Gentle Creature (2017) en Donbass (2018) gingen allen in première in Cannes en veel van zijn documentaires en fictiefilms zijn internationaal bekroond.

Loznitsa is opgegroeid in Kiev (Oekraïne) en studeerde in 1987 af aan de Kiev Polytechnic met een diploma in Toegepaste Mathematiek. Van 1987 tot 1991 werkte hij als wetenschapper aan het Kiev Institute of Cybernetics, gespecialiseerd in artificial intelligence research. In 1997 studeerde hij af aan het Russische Staatsinstituut voor Cinematography (VGIK) in Moskou, waar hij filmmaken studeerde. Hij heeft sinds 1996 meer dan 25 documentaires geregisseerd en vier fictiefilms.

———————————————

Later dit jaar te zien op CineDeli

Share

Festivals & Prijzen

Cannes Film Festival 2022
Special Screening Selection
IDFA 2022
Masters competition

Credits

Regie
Sergei Loznitsa
Composer
Christiaan Verbeek
Sound designer
Vladimir Golovnitski
Editor
Danielius Kokanauskis
Archive Producer
Manuel Heller
Producent
Cooksfilm
Coproducent
Maria Choustova, Atoms & Void (NL)

Kijkwijzer

  • 12 jaar
  • angst