El Bulli – Cooking in Progress

Duitsland, 2011, 108'

Perfectie, daar draait het allemaal om bij het koksgilde van de Spaans-Catalaanse voedselkunstenaar Ferran Adrià. De Duitse regisseur Gereon Wetzel loopt een jaar lang mee met Adrià en zijn discipelen. Een must see voor koks en kunstenaars.

Trailer

De stijl van topkok Ferran Adrià – volgens velen de beste, meest vernieuwende en meest gestoorde chef ter wereld – is avant-garde en experimenteel. Zes maanden per jaar is zijn restaurant El Bulli gesloten en trekken hij en zijn personeel zich terug in Adrià’s kooklaboratorium. Het restaurant is wereldwijd vermaard om zijn meer dan bijzondere bereidingswijze en gerechten. Deze film volgt de intense voorbereidingen tot in minuscule doch liefdevolle details tot eindelijk de avond van de heropening is gekomen.

In het experimenteerproces wordt ieder ingrediënt, van de eerste ingeving tot het uiteindelijke gerecht, opnieuw bekeken. Welk nieuw gerecht is er te maken met zoete aardappel? Smaak en textuur worden systematisch geanalyseerd: door te koken, roosteren, bakken, stomen – vacuüm zuigen, opbollen, vriesdrogen – en vervolgens te proeven.

Daarna is het tijd om het restaurant te heropenen. 35 nieuwe koks worden aan het werk gezet terwijl chef Adrià nog de laatste hand legt aan de nieuwe gerechten, die op de eerste avond al worden geserveerd. Hier wordt besloten welke vulling er in de ravioli moet, welke pasta er desintegreert bij contact met water en waar de ijsblokjes bij moeten: bij de minisinaasappels of de vacuüm champignons in hazelnotenolie. Bij El Bulli gaat het erom dat je iets voelt, iets ervaart. In de woorden van Adrià: “Hoe meer verwarring, hoe beter.”

———————————

Niet te zien op CineDeli.

Share

Credits

Regie
Gereon Wetzel
Camera
Josef Mayerhofer
Montage
Anja Pohl
Producent
Ingo Fliess, if... Productions

Kijkwijzer

  • alle leeftijden