Four Journeys

Nederland, 2021, 115'

Als tweede kind was filmmaker Louis Hothothot illegaal vanwege het éénkindbeleid van China. Zijn vader moest drie jaar jaarsalarissen betalen en zijn politieke carrière opgeven voor zijn bestaan. Na zeven jaar in Europa te hebben gewoond, reist Louis terug naar huis om zijn familiegeschiedenis te achterhalen.

IDFA, 2021

Trailer

Zijn ouders en zus wonen in een nieuw appartement in Beijing. Er is niets dat duidt op een gezamenlijk gezinsleven maar er is de herinnering aan een foto waarop Louis’ vader en moeder samen met zijn zus poseren voor een portret van Mao. Zijn moeder is dan drie maanden zwanger. Ze zijn net teruggekeerd van een bezoek aan familie op zoek naar een veilige plek voor de geboorte, maar zijn door een oom weggestuurd. Lange tijd riep de herinnering aan deze foto bij Louis schuldgevoelens op. Waarom besloten zijn ouders hem te houden?  Waarom onttrok zijn vader zich aan het gezag Mao, de politieke leider die hij op een voetstuk had staan?

De antwoorden komen moeizaam. Louis zit zijn familie dicht op de huid, stelt confronterende vragen die de gepijnigde ouders ontwijken. Het verleden moet niet opgerakeld te worden. En er is de jaloezie tussen broer en zus. Omdat hij geniet van het vrije leven in het westen en ontkomen is aan de knellende familiebanden; omdat zij de oogappel is van zijn vader en een duidelijk plek heeft in het gezin.

Terwijl de filmmaker probeert antwoorden te vinden en de verbroken relatie met zijn ouders te herstellen, dringen zij erop aan dat hij zelf kinderen krijgt. Want om de vergrijzing tegen te gaan wordt de tweekindpolitiek ingevoerd en opnieuw is het China’s geboortebeleid dat de verhoudingen binnen de familie onder druk zet.

In samenwerking met Mokum Filmdistributie.

———————————

Niet te zien op CineDeli.

Share

Festivals & Prijzen

IDFA 2021
Openingsfilm

Credits

Regie
Louis Hothothot
Camera
Louis Hothothot
Geluid
Louis Hothothot
Montage
Chris van Oers
Muziek
Harry de Wit
Producent
Pieter van Huijstee, Pieter van Huystee Film & Tv

Kijkwijzer

  • alle leeftijden